top of page

?

Yöntem

Bu bölümde HATAG'ın bilgi derlemesinde kullandığını yöntemleri bulabilirsiniz.

 Haber Güncesi 

Haber güncesi çalışmasında, Hatay ve afetin ilerleyişi açısından önemli söylemler ulusal yayın organlarındaki alıntılarla kronolojik olarak sıralanmakta, bütün alıntılar kaynak bağlantıları gösterilerek yayınlanmaktadır. Söylemler haftalık bazda düzenli olarak güncellenmektedir.

 Mekansal Analizler 

Mekansal analizlerde iki temel veri setinden faydanılmıştır:

1. Birinci veri seti / Bağımsız Değişken: hasartespit.csb.gov.tr adresinden indirilen bina verilerine dayanmaktadır. Hasar tespit verileri, her bir ilçe ve mahalle için ayrı ayrı indirilmiştir. Bu tekil veriler ilçe başlığı altında toplanmış ve SPPS programı aracılığıyla mahalle düzeyinde özetlenmiştir.

2. İkinci veri seti / Bağımlı Değişkenler: Mahalle ölçeğinde nüfus, yaş dağılımları ve SES (sosyoekonomik statü) verilerini kapsamaktadır. Burada kullanılan veriler TUİK mikroverilerine dayanmaktadır.  ​Mekansal analizler, Hatay'ın ilçe ve mahallelerinde ortaya çıkan hasarların etkilediği yaş gruplarına, sosyoekonomik statü dağılımlarına ve kentsel-kırsal örüntüye odaklanmaktadır. Bu korelasyonlar üzerinden, Hatay'daki karar verme süreçlerine destek olabilecek bilgi üretimi hedeflenmektedir. 

Önemli Uyarı: 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hasar tespit sisteminden (kaynak) elde edilen veriler sürekli olarak güncellenmektedir. Bu nedenle, verilerin değişebileceği, özellikle toplam hasarlı (acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık) yapılarının sayısında artış olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. 13-19 Mart haftasında yapılan incelemelerde özellikle bazı "acil yıkılacak yapıların" "yıkık" durumuna geçtiği, ve hasar tespit sayılarının arttığı gözlenmiştir. Bu nedenle, yapılan mekansal analizlerde, mahalle ölçeğinde toplam hasarlı (acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık) yapıların sayısı kümülatif olarak verilmiştir. Güncellemelerin takip edilmesi hususunda, izleme grubu, hasar tespit çalışmalarını ilerleyen bir tarihte kümülatif olarak güncellenmesine karar vemiştir. Aşağıda verilerin (ilçe bazında) çekildiği tarihlere ulaşılabilir: 

01. Altınözü - veri çekilme tarihi: 06.03.2023

02. Antakya - veri çekilme tarihi: 01.03.2023

03. Arsuz - veri çekilme tarihi: 09.03.2023

04. Belen - veri çekilme tarihi: 26.02.2023

05. Defne** - veri çekilme tarihi: 01.03.2023

06. Dörtyol - veri çekilme tarihi: 01.03.2023

07. Erzin - veri çekilme tarihi: 01.03.2023

08. Hassa - veri çekilme tarihi: 01.03.2023

09. İskenderun - veri çekilme tarihi: 01.03.2023

10. Kırıkhan - veri çekilme tarihi: 01.03.2023

11. Kumlu - veri çekilme tarihi: 01.03.2023

12. Payas - veri çekilme tarihi: 01.03.2023

13. Reyhanlı - veri çekilme tarihi: 01.03.2023

14. Samandağ - veri çekilme tarihi: 01.03.2023

15. Yayladağı - veri çekilme tarihi: 01.03.2023 

Analizlerde kullanılan sosyo ekonomik statü (SES) nitelikleri aşağıda bulunabilir (Kaynak -1) (Kaynak -2):

A Grubu Sosyo-Ekonomik Statü:

A grubu sosyo-ekonomik statü, sosyo-ekonomik düzeyi en iyi olan gruptur. Bu grubun sahip oldukları servet en az 2-3 nesil geçmişten gelen ve bu serveti hala koruyanlardan oluşmaktadır. Bu sosyo-ekonomik statü mensupları, genel nüfusun içinde çok az bulunurlar. Eğitim düzeyleri neredeyse her zaman çok yüksektir. Hane içerisinde en az iki kişinin çalışma oranının en yüksek orana sahip olduğu grup %62 ile A grubudur ve bu oran, Türkiye'nin geneline yayıldığı zaman çok daha düşük olarak saptanmıştır (%23). 

B Grubu Sosyo-Ekonomik Statü:

B grubu, eğitim profili olarak A grubunu andırmaktadır, eğitim düzeyi genellikle yüksek olarak saptanmıştır. B grubu mensupları, iş gücünün önemli temsilcileri olarak belirtilebilirler.

C1-C2 Grubu Sosyo-Ekonomik Statü:

Profesyonel meslek sahiplerinden ve yöneticilerinden oluşan C1 grubu aile içinde 1 kişinin çalışma oranının en yüksek olduğu gruptur (%72). Eğitim düzeyi, özellikle lisans eğitimi, aile reisleri için genellikle söz konusu değildir. Bu gruba mensup insanlar, genellikle sahibi oldukları evlerde oturmaktadırlar. Sosyo-ekonomik statü gruplarından bir diğerini oluşturan C2 grubunu genellikle memurlar, işçiler ve küçük iş sahipleri (esnaf) oluşturmaktadır. Bu gruba mensup insanların konut ve arsalarını iş yerlerine, şehir merkezine ve AVM, okullar, hastaneler gibi sosyal tesislere yakın konumda seçmeleri beklenebilir.

D Grubu Sosyo-Ekonomik Statü:

Bu grup sosyo-ekonomik statü; mavi yakalı çalışanlardan, kalifiye ve yarı kalifiye işçilerden oluşmaktadır. D grubunun akraba evlerinde oturma oranının da oldukça yüksek olduğu belirlenmiştir. Örneğin gecekonduda yaşamanın en yüksek oranda olduğu grup da D grubudur (%23,6).

E Grubu Sosyo-Ekonomik Statü:

E grubu sosyal statü; kalifiye olmayan işçiler, vücutları ile çalışanlar (ör. tarım işçileri), küçük esnaflar ve işsizlerden oluşmaktadır. Sosyo-ekonomik statü, gelir ve eğitim seviyesi en düşük olan grup E grubudur. 

 

 Afet Haritası 

Harita güncesi yerelden alınan verilerin doğrudan online harita arayüzüne işlenmesi sonucu üretilecektir. Bu haritada, yeni yerleşim alanları, çadırkentler, jeolojik yapı gibi farklı mekansal veriler ve kent açısından önemli ihtiyaçların işlenmesi hedeflenmektedir.

 

© Copyright

Hatay Kent ve Afet İzleme Grubu.

Tüm hakları saklıdır.

Kullanım Koşulları

bottom of page